imagine cu umbre de swing la jocul de golf

Cum se loveste mingea la golf?

In golf, mecanisumul de lovire consta in alegerea unuei crose si lovirea mingii la distanta dorita.

Lovirea mingii de golf, sau "swing"-ul trebuie sa fie o miscare de pendulare pentru ca impactul cu mingea sa fie curata, traiectoria sa fie dreapta iar distanta sa fie in functie de crosa aleasa.

Majoritatea jucatorilor au o rutina care consta in aprecierea distantei, alegerea crosei, o lovitura de proba sau pre-swing si lovirea mingii.

imagine cu jucator de golf tinand crosa

Crosa de golf este tinuta adoptand una dintre cele trei metode traditionale, dovedite ca fiind ideale pentru armonizarea corpului cu crosa aleasa - descrierea de mai jos este pentru dreptaci, stangacii vor inversa mainile:

  • Metoda "overlapping" sau Vardon, numita dupa Harry Vardon: degetul mic de la mana dreapta se va agata intre degetul aratator si degetul mijlociu al mainii stangi.
  • Metoda "interlocking": degetul mic al mainii drepte va atinge degetul aratator al mainii stangi.
  • Metoda celor "zece degete" sau "baseball grip": degetul mic al mainii drepte se va pozitiona cat mai aproape de degetul aratator al mainii stangi

In toate metodele descrise mai sus, degetele mari nu vor aplica nici un fel de presiune asupra crosei, ele doar ating usor crosa fiind pozitionate ca ghid in apucarea corecta.

In metodele Vardon si "interlocking", degetul mare al mainii stangi va fi pozitionata dea-lungul crosei pe "linia vietii" a mainii drepte. Puterea de aplicare a mainilor asupra crosei de golf trebuie sa fie similara cu cea a presiunii aplicate asupra volanului unui autoturism in timpul sofatului.

Jucătorul de golf se va pozitiona cu partea non-dominantă a corpului spre țintă – dreptacii vor avea ținta in partea stângă iar stângacii în partea dreaptă – corpul e poziționat paralel cu direcția loviturii.

Picioarele sunt puțin departate la nivelul umerilor, cu genunchii usor indoiți pentru o poziție mai stabilă.

Mingea este poziționată în functie de crosa folosită: pentru loviturile lungi mingea se află mai în față, iar pentru loviturile mai apropiate mingea se află pe centrul poziției jucătorului.

Jucătorul de golf alege o crosă de golf si loveste mingea în funcție de distanța dorită:

Lovitura "drive"
imagine cu lovitura de golf drive
sau "full swing" este folosită la prima lovitură sau de pe fairway, deobicei se foloseste o crosă wood sau iron pentru a lovi mingea la distanța maximă posibilă.
 
Lovitura "approach"
imagine cu lovitura de golf approach
sau "3/4 swing" este folosită pentru distanțe medii-lungi, pentru a apropia mingea de green (zona unde se află cupa) sau pentru a obține o poziție optimă la urmatoarea lovitură.
 
Lovitura "chip"
imagine lovitura golf chip
sau "half-swing" este folosită pentru disțanțe scurte în apropierea green-ului.
 
Lovitura "putt"
imagine lovitura golf putt
este folosită pe green pentru a rostogoli mingea în cupă sau a apropia mingea cât mai aproape de ea.

In timpul loviturii, sunt supusi efortului urmatoarele grupe musculare: muschii dorsali, picioarele, muschii umerilor si al incheieturilor.

Pentru mentinerea in forma, incalzire si mentinerea tonusului muscular, se recomanda exercitii fara greutati sau aparate de forta, pentru a dezvolta musculatura fina.